19 jaar gevangenisstraf voor aanslagen bij afpersing fruitbedrijf Hedel om 400 kilo cocaïne

De rechtbank heeft de hoofdverdachte van een reeks aanslagen bij het afpersen van fruitbedrijf De Groot in Hedel, een gevangenisstraf van ruim negentien jaar opgelegd.

Ali G. is door de rechter in Arnhem schuldig bevonden inzake het afpersen van het bedrijf. In 2019 werd tussen een lading bananen een partij cocaïne aangetroffen. Het ging in totaal om 400 kilogram. De drugs werd in beslag genomen en kort daarna begon het geweld. Het fruitbedrijf werd verantwoordelijk gehouden voor de onderschepping en kreeg een boete van 1,5 miljoen euro opgelegd. Omdat er niet betaald werd volgden er een reeks geweldsincidenten.

G. kwam bij de recherche in beeld als hoofdverdachte. Hij zou volgens de officier van justitie verschillende personen hebben ingezet om aanslagen te plegen op woningen van medewerkers van fruitbedrijf De Groot. Het gaat in totaal om vijftien incidenten in 2020 en 2021. Volgens de rechtbank was G. de uitlokker bij alle aanslagen en noemt het een ‘ongekende terreurcampagne’. Het OM had een straf van 26 jaar en negen maanden geëist.