De tbs'ers stappen in de gereedstaande Volkswagen. © Politie

2 jaar cel voor man die slijptol op eigen naam huurde en tbs’ers heeft bevrijd uit Pompekliniek

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf voor het helpen ontsnappen van tbs’ers uit de Pompekliniek in Nijmegen.

Op 21 juni wisten de tbs’ers te ontsnappen uit het kliniek in Nijmegen. Hierbij kregen ze hulp van een derde persoon. Deze man slijpt een gat in het hekwerk met een slijptol waarna de criminelen weten te ontkomen. Ze stappen in een gereedstaande witte Volkswagen Golf en rijden weg.

Na onderzoek komt een 26-jarige Amsterdammer in beeld als mogelijke verdachte. Hij blijkt vijf dagen voor de ontsnapping een slijptol onder zijn eigen naam te hebben gehuurd en ook nog met zijn eigen pinpas te hebben betaald. De man zette zijn telefoon uit op de dag van de ontsnapping maar is volgens het OM herkend op camerabeelden van een tankstation op ongeveer 20 minuten rijden van het Pompekliniek.

De Amsterdammer zou tegelijk met de witte Volkswagen Golf zijn gearriveerd bij het tankstation, dezelfde type auto die gebruikt is bij de ontsnapping. Hoewel er auto- en kentekenwissels plaatsvinden, blijkt volgens het OM uit onderzoek naar onder meer het navigatiesysteem en ANPR-gegevens dat het de verdachte is die de ontsnapping mogelijk maakt.

Er volgt een klopjacht met onder de inzet van FASTNL, het politieteam dat is gespecialiseerd in het lokaliseren van voortvluchtigen en ontsnapte criminelen. De verdachte wordt negen dagen na de ontsnapping aangehouden. Eén van de voortvluchtige tbs’ers zit ook in het voertuig en wordt weer vastgezet.

De rechtbank veroordeelt de 26-jarige man tot maanden cel voor het helpen bevrijden van de twee gedetineerden. Daarnaast moet hij nog 300 dagen openstaande celstraf voor een oude zaak uitzitten en 1500 euro gemaakte schade betalen aan de kliniek. De straf is niet conform de eis. Het Openbaar Ministerie (OM) had 4 jaar cel geëist.