Cel geëist tegen vrouw uit Oost-Nederland voor opnemen miljoenen euro’s met VISA kaarten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een vrouw verdacht van het opnemen van miljoenen euro’s met VISA kaarten.

De 52-jarige vrouw uit Oost-Nederland kwam in beeld tijdens het zogenaamde DCC-project van de Belastingdienst waarbij wordt gekeken naar betalingen in Nederland met buitenlandse debet- en creditkaarten. Doel van dit project is het bestaan en de omvang van in het buitenland verhuld vermogen van Nederlanders te traceren, op te sporen en terug te laten vloeien in de Nederlandse schatkist. De zaak die gisteren behandeld werd is volgens een woordvoerder tot een goede afronding gekomen dankzij de samenwerking van FIOD en Her Majesty’s Revenue & Customs (HMRC) in een daarvoor opgezet Joint Investigation Team (JIT). Volgens het OM de eerste keer in de geschiedenis van de HMRC in het Verenigd Koninkrijk (VK).

De vrouw en haar inmiddels overleden echtgenoot zouden hebben beschikt over vijf VISA kaarten. Hiervan waren er twee gekoppeld aan rekeningen in Zwitserland en drie aan een rekening in het Verenigd Koninkrijk. Met de kaarten werden tenminste 338 contante opnamen gedaan binnen een bepaalde periode. Uit de aard van de bestedingen bleek dat de gebruikers van de kaarten geheel of grotendeels in Nederland woonden terwijl zij volgens de gegevens van de Belastingdienst in het buitenland woonden. De bestedingen konden niet worden verklaard met door hen aangegeven inkomen en vermogen bij de Belastingdienst in Nederland en in het VK.

Naast verdachte en haar echtgenoot kwamen ook twee Engelse rechtspersonen in beeld die als verdachten werden aangemerkt. Verdachte bleek enig directeur van een van de rechtspersonen, een Engels bedrijf in Manchester. Via een Nederlandse zogenaamde ‘houdstermaatschappij’ bleek zij tevens enig aandeelhouder. Dit bedrijf, van oorsprong Nederlands, had een Nederlandse zakelijke bankrekening, waar grote bedragen van werden afgeschreven naar twee bedrijven in Liechtenstein.

‘In totaal is zo’n 3,2 miljoen euro weggehaald uit het bedrijf in vier jaar tijd. Dat geld is via een web van 33 rekeningen in binnen- en buitenland terecht gekomen bij verdachte in privé en is door haar en haar echtgenoot aan allerlei zaken besteed. Zij wordt vervolgd voor het gebruiken van de valse facturen aan het bedrijf en het witwassen van dat geld,’ aldus de officier. Tegen de vrouw is een onvoorwaardelijke celstraf van 36 maanden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.