2 miljoen cash geld gepakt bij invallen inzake PGP-telefoons

De politie heeft bij de invallen in het witwasonderzoek 26Sassenheim inzake de levering van PGP-telefoons, een enorme bedrag aan cash geld aangetroffen en in beslag genomen. Het gaat in totaal om rond de twee miljoen euro.

Een 51-jarige man uit Huizen en een 66-jarige man uit Amsterdam zijn als hoofdverdachten ingesloten op verdenking van witwassen. Een 34-jarige man uit Amsterdam en een 24-jarige man uit Almere zijn eveneens aangehouden. Zij zouden de oudere mannen hebben geholpen.

De politie deed eerder al invallen in een soortgelijke onderzoek naar de levering van PGP-telefoons. Dat gebeurde april vorig jaar ook in het omvangrijke onderzoek naar het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, 26DeVink.

Het onderzoek 26Sassenheim is in mei 2015 gestart door de Landelijke Eenheid van de politie. Het richt zich op twee hoofdverdachten die onder de merknamen ‘PGP Safe’ producten en diensten aanboden aan vooral criminele klanten. De verdachten leverden ‘crypto-gsm’s’ (PGP-telefoons): geprepareerde BlackBerry of Android smartphones waarmee alleen versleuteld kan worden gecommuniceerd.

De toestellen werden verkocht voor gemiddeld 1200 euro per stuk. De transacties vonden meestal plaats via cashbetalingen op de openbare weg. Het OM verdenkt de mannen ervan de opbrengsten uit hun handel te hebben witgewassen. De twee zijn bij hun criminele activiteiten vermoedelijk geholpen door familieleden.

Er is beslag gelegd op de woonboerderij van de verdachte in Berkhout en een herenhuis in Amsterdam. De woonboerderij heeft een geschatte waarde van 600.000 euro en het pand in Amsterdam heeft een geschatte waarde van 1,6 miljoen euro. De politie heeft in totaal rond de twee miljoen euro cash geld en dertien voertuigen in beslag genomen, waaronder luxe modellen van Mercedes, Porsche en Audi.

Er zijn honderden mobiele telefoons aangetroffen (zowel Blackberry, – als Androidtoestellen) en een grote hoeveelheid simkaarten, verder zijn er 57 bankrekeningen in Nederland bevroren. Gelijktijdig met deze doorzoekingen ging de FIOD naar binnen bij twee administratiekantoren om de boekhouding van de bedrijven van de verdachten in beslag te nemen. In het buitenland zijn er ook verschillende doorzoekingen gedaan.

De politie meldt dat vanaf 2014 er zeker 34 Nederlandse opsporingsonderzoeken bekend zijn waarin de PGP-telefoons, die de verdachten leverden, een rol zouden spelen. Van deze onderzoeken gaat het om onder meer om (poging tot) liquidaties en internationale, georganiseerde drugshandel.