Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

20 jaar cel voor doodsteken fietsenmaker in Amsterdam

De rechtbank heeft een man twintig jaar cel opgelegd voor het doden van de fietsenmaker Temel Kobya in Amsterdam. Het OM had 25 jaar cel geëist.

Het slachtoffer werd op 15 maart 2016 aangetroffen in een plas bloed in zijn fietsenwinkel in Amsterdam-West. Temel Kobya bleek door geweld om het leven te zijn gebracht en had meerdere steekwonden in zijn hals en borst.

De politie stelde een onderzoek in wat uiteindelijk leidde naar de 39-jarige Ifran E. De man had na de steekpartij zijn buurman verteld wat hij zojuist had gedaan. Verder werd zijn DNA aangetroffen op de pet en jas van het slachtoffer.

De rechtbank meldt verder dat enkele maanden voor de dodelijke steekpartij de verdachte een kennis meerdere malen met een hamer op zijn hoofd en lichaam heeft geslagen. Hier was geen enkel motief voor en de aanval lijkt volledig uit de lucht te komen vallen. De verdachte kwam al enige tijd bij het slachtoffer over de vloer en sloeg hem daar totaal onverwacht met een hamer doelgericht een barst in zijn schedel.

Alles bij elkaar genomen vindt de rechtbank dat de man voor zeer lange tijd, 20 jaar, de gevangenis in moet. Ook moet hij in totaal ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van de gedode fietsenmaker en aan het slachtoffer van de hamer-aanval.