Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

20 jaar celstraf geëist voor wurgen en in brand steken zwangere vrouw in Haarlem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 20 jaar cel geëist tegen een man voor het wurgen van zijn zwangere vrouw en in brand steken van hun woning in Haarlem.

 

Volgens het OM heeft de man op 11 september 2019 zijn vrouw met hun ongeboren dochter om het leven gebracht nog voordat hij hun woning ‘s avonds met benzine in brand zou hebben gestoken. Na een explosie moesten een groot aantal woningen aan de Rudolf Steinerstraat worden ontruimd. De schade was aanzienlijk en in de woning werd het lichaam van zijn vrouw gevonden. Het slachtoffer bleek zeven maanden zwanger te zijn.

K. werd kort na de brand door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Hij rook naar brand, had brandgaten in zijn jas en brandwonden aan zijn handen en voeten. In zijn auto werden benzineresten daarnaast ook nog benzineresten gevonden. K. bleek 1,5 uur voor de explosief te hebben getankt bij een tankstation in de buurt en vulde daar een jerrycan met 17 liter benzine. Het bankpasje waarmee de benzine werd afgerekend vond de politie later dubbelgevouwen en gescheurd bij de woning van K.’s moeder in Hoofddorp.\

De verdachte weigerde mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, waardoor er niet kon worden vastgesteld of hij een stoornis heeft. Hij wordt daarom voor toerekeningsvatbaar gehouden. De officier van justitie heeft een celstraf van 20 jaar geëist. De 45-jarige Bashir K. ontkent dat hij zijn echtgenote om het leven heeft gebracht. De man hoorde de strafeis huilend aan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.