Dit is een machete.

Tot 12 jaar cel geëist voor doodsteken drillrapper Trappy Demon met machete in Amsterdam

Justitie heeft langdurige gevangenisstraffen geëist voor een dodelijke steekpartij waarbij een drillrapper in Amsterdam om het leven kwam.

De officier van justitie heeft vandaag tegen de inmiddels 19-jarige verdachte uit Amsterdam een celstraf van 8 jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Een 21-jarige medeverdachte eveneens uit Amsterdam hoorde 12 jaar tegen zich eisen. De twee mannen uit Amsterdam worden ervan verdacht op 3 september 2019 tijdens een messengevecht bij flat Florijn een 18-jarige man te hebben gestoken. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar hij een dag later bezweek aan zijn verwondingen.

De politie stelde na de dodelijke steekpartij een onderzoek en kon aan de hand van camerabeelden en verklaringen van getuigen, de identiteit van de twee verdachten achterhalen. Beide mannen zijn enkele dagen na het geweldsincident op 7 september aangehouden. De twee zitten sindsdien vast op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij.

Het 18-jarige slachtoffer Jay-Ronne Grootfaam stond in de rapwereld bekend als RS en Trappy Demon. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer en de verdachten tot verschillende groepen behoorden die al een jaar ruzie hadden. Die twee groepen binnen de drillrapscene zijn FOG (Fully op Gevaar) waartoe het slachtoffer behoorde en KSB (Kikkensteinbende) waar de beide verdachten bij horen, aldus het OM. Uit onderzoek bleek dat de aanleiding voor de ruzie mogelijk een steekincident was dat op 14 augustus 2018 heeft plaatsgevonden op de Agatha Christiesingel in Amsterdam. Hierbij raakten leden van de rapgroep KSB gewond.

De drillrapvete tussen FOG en KSB wordt op diverse sociale media gevoed met videoclips en berichten over en weer. Ook na het dodelijke steekincident zijn er diverse videoclips op sociale media gepubliceerd waarin sommige leden van beide groepen elkaar vernederen. Ook wordt de strijd soms aangewakkerd door buitenstaanders of volgers. De strijd tussen de groepen wordt daardoor alleen maar uitvergroot. Social media spelen een belangrijke rol in het escaleren van conflicten. Drillrapclips die via social media worden gedeeld, werken daarbij soms als katalysator omdat er beledigingen of bedreigingen in voor komen.

De officier van justitie heeft alles overwegende celstraffen van 12 jaar en 8 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen de verdachten op verdenking van doodslag in vereniging. Bij het bepalen van de eis is rekening gehouden met het feit dat de 19-jarige verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.