Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

20 jaar en tbs voor gruwelijke en sadistische brandmoord in garage Breda

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar plus tbs voor de moord op een voormalige vriend en zakenpartner. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het 49-jarige slachtoffer, Ger van Zundert, werd op maandagavond 8 april 2019 in brand gestoken in zijn bedrijfspand aan de Sparrenweg in Breda. De man raakte zo ernstig gewond dat hij een dag later overleed. De eerste uren na de brand was Van Zundert nog helder en aanspreekbaar en heeft bijna een uur lang met de recherche gesproken over wat hem is overgekomen. Volgens het slachtoffer is zijn voormalige zakenpartner verantwoordelijk voor de brandstichting. Die man meldde zich een dag later op het politiebureau en zit sindsdien in voorarrest.

De 52-jarige hoofdverdachte hoorde een strafeis van 20 jaar voor moord en TBS. ‘Deze man zou niet meer de straat op mogen’, aldus de officier van justitie. Met het slachtoffer, een voormalig zakenpartner van de verdachte, werd een afspraak gemaakt door twee medeverdachten. De Bredase garagehouder dacht dat deze mannen auto-onderdelen kwamen kopen. Meteen na hun aankomst zou hij naar eigen zeggen zijn mishandeld en vastgebonden op een stoel. Restanten van deze tape zijn aangetroffen.

In eerste instantie werden ook zijn mond en ogen getaped. Die tape zou door een derde bezoeker, de 52-jarige Bredanaar zijn losgemaakt zodat het slachtoffer zou zien wie hem met wasbenzine besprenkelde en er een vlam bij hield. De man werd vervolgens in brand gestoken waardoor de tie-wraps, waarmee hij was vastgebonden, smolten en hij nog de buren wist te bereiken. De volgende ochtend overleed het slachtoffer in het ziekenhuis. In de tussentijd wist hij nog wel uitgebreid aan de politie, zijn zoon, en de buren te vertellen wat er is gebeurd. Het gesprek werd onder andere opgenomen door een bodycam van de politie.

Het slachtoffer vertelde onder andere dat hij vuurwapens heeft gezien bij de mannen en dat door de vandaag terechtstaande verdachte een blikje bier wordt gedronken. Ook werden in de garage sigarettenpeuken gevonden met het dna van de verdachte. Na de daad ging de verdachte door naar een café om wat te drinken. Het gehele scenario met veel voorbereidingen, waaronder het huren van een auto en het samenbinden van lucifers voor het aansteken van de brand, brengt volgens de officier van justitie met zich mee dat er sprake is van voorbedachte rade. Vanwege de ernst en de gruwelijkheden van het feit, en in 2017 geconstateerde stoornissen acht de officier, naast de jarenlange gevangenisstraf ook een TBS-maatregel aan de orde. De officier van justitie sprak van een sadistische daad. De rechtbank was het hiermee eens en heeft de verdachte veroordeeld voor de gruwelijke moord.