Grootste partij ketamine ooit gepakt in Nederland bij invallen criminele organisatie

De politie heeft in een onderzoek naar een criminele organisatie invallen verricht en de grootste partij ketamine ooit in Nederland aangetroffen en in beslag genomen.

Bij de actie waren ruim 250 agenten betrokken van zowel de eenheid Noord-Holland als van andere eenheden en werd ondersteuning geboden door een specialistisch team van Defensie. In verband met de aan verdachten opgelegde beperkingen, kon eerder geen informatie over de actie worden verstrekt.

De criminele organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met grootschalige handel in verdovende middelen. Het ging hierbij om cocaïne, amfetamine, methamfetamine en ketamine. De aangehouden verdachten zijn negen mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 25 tot 60 jaar en zijn woonachtig in Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle. Een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden woonachtig in Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de criminele organisatie. Op dit moment zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten, de andere verdachten zijn heengezonden maar zij blijven wel verdachte.

De invallen en doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland). Verschillende zoeklocaties werden gelijktijdig betreden, de politie werd hierbij ondersteund door diverse specialisten en speurhonden. Bij de doorzoekingen werd ruim 360 kilo amfetamine aangetroffen. Daarnaast nam de politie ruim 100.000 euro cash, dure auto’s, vuurwapens en designer kleding in beslag. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp.

Het strafrechtelijk onderzoek werd in juni 2018 opgestart nadat de politie informatie ontving dat een van de hoofdverdachten zich bezig zou houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met PGP-telefoons van EncroChat. Tijdens het onderzoek bleek dat enkele verdachten betrokken zouden zijn bij een onderschepte partij cocaïne van 400 kilogram in een bedrijfspand in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo.

Nu het een lopend strafrechtelijk onderzoek betreft kan er op dit moment geen nadere inhoudelijke informatie gedeeld worden, aldus een woordvoerder van de politie. Het onderzoek wordt voortgezet door de recherche en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.