Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

20 maanden cel geëist voor oplichting meerdere bejaarden voor ruim 11K

Een 21-jarige man uit Diemen wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude, waarbij zeker zeven (hoog)bejaarde personen zijn opgelicht.

Het OM heeft geëist dat de verdachte een gevangenisstraf van twintig maanden krijgt, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Volgens het OM speelde de verdachte een essentiële rol in het plegen van bankhelpdeskfraude. De werkwijze van deze criminelen wordt beschreven waarbij ouderen telefonisch worden benaderd door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. De slachtoffers worden vervolgens verteld dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat ze snel actie moeten ondernemen. Daarna komt een andere ‘medewerker’ aan de deur om pinpassen op te halen, waarna er geld van de rekeningen wordt gehaald.

De verdachte wordt ervan verdacht ten minste zeven keer betrokken te zijn geweest bij dit soort oplichting. Hij zou de chauffeur zijn geweest die naar de adressen van de slachtoffers reed om pinpassen op te halen. De adressen verkreeg hij via een Snapchatgroep waarin criminelen informatie deelden.

Het strafblad van de verdachte toont eerdere veroordelingen voor diefstal en vergelijkbare feiten. Het OM is van mening dat de verdachte bewust heeft samengewerkt om geld te verdienen ten koste van kwetsbare ouderen. Het OM houdt de verdachte verantwoordelijk voor meer dan 11.000 euro aan buitgemaakt geld, waarbij de slachtoffers bewust waren uitgekozen op basis van hun leeftijd.

De rechtbank zal uiteindelijk een uitspraak doen over de zaak. Een andere strafzaak tegen de verdachte zal op 18 september worden behandeld in Breda. Een bijrijder, een 17-jarige jongen uit Almere, zal op 23 oktober op een OM-hoorzitting verschijnen.