Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

20 maanden cel voor explosie en handgranaat bij zonnestudio Den Bosch

De rechtbank heeft 20 maanden cel opgelegd voor een handgranaat bij een zonnestudio in Den Bosch.

Een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij moet zich ook laten behandelen aan zijn problematiek. De verdachte veroorzaakte een ontploffing door zwaar vuurwerk aan te steken en voor een zonnestudio in ‘s-Hertogenbosch te gooien. Hierdoor ontstond schade aan het pand en aan auto’s. Ook bedreigde hij de eigenaren van de zonnestudio door een handgranaat aan de gevel te hangen.

De verdachte bracht in juli 2022 midden in de nacht zwaar vuurwerk tot ontploffing voor de zonnestudio. Daarbij zijn onder meer de overkapping, verlichting en 2 auto’s beschadigd. Ook maakte hij met duct tape een handgranaat vast aan de gevel van het pand.

De verdachte ontkent alle betrokkenheid en kwam met het alternatieve scenario dat zijn DNA-sporen op de tape terecht moeten zijn gekomen toen hij die rol tape in de bouwmarkt vast heeft gepakt. De rechtbank doet dit verhaal af als ongeloofwaardig. Er zaten namelijk ook DNA-sporen op de handgranaat, die de verdachte niet kon verklaren. Daarnaast komen het signalement van de man en de scooter waarop hij soms reed, overeen met de beelden die op verschillende camerabeelden zijn vastgelegd. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de verdachte het vuurwerk heeft aangestoken en de handgranaat aan de gevel heeft gehangen.

Anders dan de officier van justitie, ziet de rechtbank niet dat er gevaar was voor personen. Uit het strafdossier blijkt namelijk niet dat er tijdens de explosie iemand in de directe omgeving aanwezig was. Van dat onderdeel wordt de verdachte daarom vrijgesproken.

De verdachte veroorzaakte een zeer gevaarlijke situatie. Dat de gevolgen niet ernstiger waren, is niet aan hem te danken. Hij zorgde niet alleen voor materiële schade, maar leverde ook een negatieve bijdrage aan de maatschappelijke gevoelens van zorgen en angst die ontstaan door dit soort aanslagen. Bovendien zwijgt de verdachte en neemt zo geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Ook weegt mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor bedreigingen, brandstichting en vuurwapenbezit.

Volgens een rapport van de reclassering heeft de verdachte problemen op vrijwel alle leefgebieden. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, geen inkomsten en geen structurele daginvulling. Ook kampt hij met problemen op psychosociaal gebied; hij heeft ADHD en er zijn aanwijzingen voor zowel een antisociale als obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Gelet op de ernst van de delicten, legt de rechtbank een celstraf op van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Omdat het voor de verdachte noodzakelijk is dat hij vervolgens hulp en begeleiding krijgt om zijn leven anders in te richten, krijgt hij na zijn detentie een meldplicht, moet hij zich ambulant laten behandelen en begeleid gaan wonen.