Ivan Archivaldo Guzmán en Jesus Alfredo Guzmán, de zonen van drugsbaas El Chapo. © Twitter

20 miljoen op hoofd Los Chapitos zonen van drugsbaas El Chapo gezet door Amerikanen

De Amerikaanse autoriteiten hebben 5 miljoen gezet op de hoofden van de zonen van drugsbaas El Chapo.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om vier zonen van Joaquin El Chapo Guzman namelijk Ovidio Guzman Lopez, Ivan Archivaldo Guzman Salazar, Jesus Alfredo Guzman Salazar en Joaquin Guzman Lopez. In totaal gaat het om een beloning van 20 miljoen dollar voor de Los Chapitos, zoals de zonen van Chapo bekendstaand in Mexico.

De prijs op hun hoofd volgt nadat president Joe Biden twee verdragen ondertekenden ‘om transnationale criminele organisaties te bestrijden’. ‘Jarenlang zijn de Verenigde Staten in de greep van de ergste drugsepidemie in hun geschiedenis, gedreven door sterfgevallen door overdoses met heroïne en illegaal vervaardigde fentanyl en een toename van de beschikbaarheid van methamfetamine’, aldus een woordvoerder in het persbericht.

Drugsbaas El Chapo Guzman zit zelf een levenslange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten. Zijn vrouw, Emma Coronel Aispuro, kreeg recent een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd voor haar betrokkenheid bij het drugskartel. Ze riskeerde een straf van tussen de tien jaar en levenslang maar heeft een deal gesloten met justitie.