De politie heeft in een onderzoek naar witwassen aanhoudingen verricht in Assen. Hierbij zijn onder meer een aantal voertuigen, ruim 200.000 euro aan cryptomunten en 80K cash aangetroffen en in beslag genomen.

Eind 2017 startte de politie een onderzoek nadat er informatie was binnengekomen dat een 31-jarige man zich mogelijk bezig zou houden met drugshandel en witwassen. De verdachte zou regelmatig naar Duitsland rijden om cash geld op te halen dat zou zijn verdiend met de handel in drugs.

Uit verder onderzoek bleek dat het geld onder andere werd geïnvesteerd in cryptomunten. De 31-jarige hoofdverdachte is de eigenaar van een autozaak voor luxere auto’s en hij reed zelf, volgens de politie, ook in dure voertuigen rond. De voorraad van de autozaak bleek echter al geruime tijd leeg te zijn.

Agenten hebben de verdachte maandenlang onderzocht en geobserveerd in samenwerking met de Duitse politie. Het bleek dat niet alleen de Assenaar, maar ook twee plaatsgenoten van 26 en 31 jaar naar Duitsland reden om daar cash geld op te halen. Bijna elke week reden de mannen op en neer om geld op te halen.

Eind mei was de hoofdverdachte samen met de 26-jarige medeverdachte wederom op terugreis vanuit Duitsland, waarop ze op de afrit van de A28 bij Assen zijn aangehouden. In het voertuig werd een verborgen ruimte aangetroffen met daarin een geldbedrag van ruim 80.000 euro. De auto en het geld zijn door de politie in beslag genomen.

Het duo werd enkele dagen verhoord op het politiebureau, maar mochten na drie dagen weer naar huis. Na de aanhouding zijn de woning en het bedrijfspand van de hoofdverdachte doorzocht. Financiële rechercheurs ontdekten dat de 31-jarige man voor ruim twee ton aan cryptomunten in bezit had op zogenaamde ledgers (speciale hardware om cryptomunten te bewaren).

Het lukte het onderzoeksteam om bij de rekeningen te komen en de cryptomunten in beslag te nemen. Daarnaast werd beslag gelegd op nog vijf auto’s, waarvan één sporen had van een verwijderde verborgen ruimte. De drie verdachten zitten niet meer vast en het OM gaat nu beslissen of er verdere vervolging komt.