In Amsterdam is afgelopen nacht een explosief ontploft en heeft schade aangericht. In dezelfde straat werd al eerder een pand beschoten en een explosief achtergelaten.

Rond 1.50 uur kreeg de meldkamer meerdere meldingen van een harde knal op de Johan Huizingalaan. Agenten zijn met spoed naar de betreffende locatie gegaan en troffen een beschadigde bushokje aan. Ook bleek een deur van een naastgelegen pand beschadigd te zijn.

De recherche doet onderzoek naar het explosief en de persoon of personen die hiermee te maken hebben. De locatie is dichtbij de plek waar in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus en in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus twee beschietingen hebben plaatsgevonden. De recherche onderzoekt nu of er een link is tussen beide zaken.

Het pand dat afgelopen maandag werd doorzeefd met tientallen kogels is gesloten door burgemeester Femke Halsema. Na de beschieting en het aantreffen van een handgranaat is in verband met veiligheid en de openbare orde het pand per direct gesloten voor onbepaalde tijd.