© Pexels

22 jaar cel voor broers na smokkel 100 miljoen aan blokken cocaïne in narco duikboten

Twee broers hebben elk 22 jaar cel gekregen voor de grootschalige smokkel van blokken cocaïne in narco duikboten.

De broers zijn veroordeeld tot celstraffen voor een samenzwering om duizenden kilo’s cocaïne vanuit Colombia naar de Verenigde Staten te smokkelen met behulp van “narco duikboten”, aldus de autoriteiten.

Robin Castro-Gomez, 36, en Alvaro Castro-Gomez, 41, hebben vorig jaar september schuld bekend aan samenzwering tot bezit met de bedoeling om enorme hoeveelheden drugs te distribueren, met een gezamenlijke waarde van ongeveer $100 miljoen, aldus het kantoor van de Amerikaanse procureur in het midden van Florida in een persbericht.

De broers werden beschuldigd van hun vermeende pogingen om cocaïne van Tumaco in Colombia naar Midden-Amerika te verplaatsen, voor import in de VS, via drie “narco duikboten” in de oostelijke Stille Oceaan tussen augustus 2017 en maart 2018. Alvaro Castro-Gomez heeft volgens de Amerikaanse procureur een eerdere veroordeling wegens drugshandel op volle zee.

Volgens de autoriteiten leidde Robin Castro-Gomez de eerste gezamenlijke smokkelpoging van de broers in augustus 2017, “door zeelieden te werven om de reis te ondernemen, evenals orders te geven en logistieke uitrusting te verstrekken aan zijn mede-samenzweerders,” terwijl Alvaro hem hielp. De narco duikboot die werd gebruikt om deze eerste poging uit te voeren, werd onderschept door leden van de Amerikaanse kustwacht, die ongeveer 453 kilogram cocaïne in beslag namen.

De broers probeerden in november van dat jaar een grotere zending cocaïne, ongeveer 680 kilogram, te smokkelen via een andere narco duikboot in de oostelijke Stille Oceaan, aldus het kantoor van de Amerikaanse procureur. Deze keer “leidde en organiseerde” Robin-Castro Gomez de onderneming, terwijl Alvaro Castro-Gomez naar verluidt één zeeman rekruteerde, inhuurde en betaalde om het plan uit te voeren. De kustwacht vond en onderschepte de zending nabij Isla de Coco, Costa Rica.

Een derde narco duikboot, dat ook via de oostelijke Stille Oceaan voer en terug te voeren was naar beide broers, werd in maart 2018 onderschept nabij Guatemala. De autoriteiten zeggen dat ze meer dan 499 kilogram cocaïne aan boord aantroffen.

Narco duikboten zijn ontworpen om onder het wateroppervlak te blijven, waardoor ze vaak detectie kunnen ontlopen. Het gebruik van deze boten bij drugssmokkeloperaties is niet ongewoon.