De rechtbank heeft de 33-jarige Maick S. veroordeeld tot 22 jaar celstraf voor de moord op een kind (1) in Hengelo.

De opgelegde straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg om 14 jaar cel in verband met doodslag. De rechtbank heeft een hogere straf opgelegd omdat het hier om moord zou gaan. De moeder van het meisje is vrijgesproken omdat er geen bewijs is dat zij die nacht wakker is geweest.

De man was uit op de dood van de peuter en handelde bewust. Hij heeft voorafgaand of tussen de geweldshandelingen tijd gehad om na te denken over zijn daden en de gevolgen. Het geweld is namelijk op te delen in twee fases. Hij heeft de peuter extreem fysiek mishandeld en haar amfetamine toegediend. Hiervoor zijn meerdere (voorbereidende) handelingen en beslissingen nodig die elkaar opvolgen en de nodige tijd in beslag nemen. Aldus de rechtbank.

In de nacht van 12 oktober 2017 heeft S. het meisje op bijzonder gewelddadige wijze vermoord. Hij gebruikte extreem fysiek geweld en gaf haar ook amfetamine. Er is zoveel letsel aan organen, hersenen en botten bij het slachtoffertje aangetroffen dat niet meer kan worden vastgesteld op welk moment welk letsel is ontstaan en waar zij precies aan is overleden. Na het toebrengen van het letsel heeft de man zich niet meer om Xaja bekommerd. Pas later in de ochtend belde S. 112.