2,2 miljoen geëist van man verdacht van versturen 313 pakketten met drugs via de post

Justitie heeft 2,2 miljoen euro geëist van een man die verdacht wordt van het versturen van honderden pakketten met drugs via de post.

De omzet van de drugshandel van de hoofdverdachte is na onderzoek berekend op ruim tien miljoen euro. Justitie is tot deze cijfers gekomen aan de hand van administratie die werd aangetroffen in een van de telefoons. Na aftrek van inkoopkosten blijft er een netto-opbrengst over van 2,2 miljoen.

Het onderzoek Kinverji werd gestart na onder meer een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem dat de hoofdverdachte ‘tientallen kilo’s’ drugs in postpakketten naar Duitsland zou sturen en ‘iedere zondag’ naar Duitsland zou rijden met handlangers in een Mercedes met een geheime bergplaats in de kofferbak voor het ophalen van ‘tonnen aan cash’.

Twee weken na die anonieme melding werd de woning doorzocht van de verdachte in het kader van de Wet Wapens en Munitie. Eerder was namelijk door de politie een vuurwapen gevonden met daarop zijn vingerafdrukken. Bij de doorzoeking werd 13.500 euro gevonden in een bankstel en documenten die mogelijk duidden op handel in cryptomunten en drugs.

Na vier maanden onderzoek werden op 30 mei 2018 in Assen twee van de drie verdachten aangehouden in een Mercedes, waarmee ze terugkeerden van een autorit in Duitsland. In deze auto werd een verborgen ruimte aangetroffen met daarin 81.700 euro cash. Dat geld hadden de verdachten volgens het OM uit Hannover, Berlijn en Hamburg gehaald.

De auto’s die de verdachten gebruikten voor hun ritten naar Duitsland om het geld op te halen waren door de politie voorzien van opnameapparatuur. Er zijn ontmoetingen te horen, telefoongesprekken die mogelijk drugsgerelateerd zijn, het geritsel van het tellen van geld en het mechanische geluid van de ontgrendeling en het weer sluiten van de verborgen ruimte.

Bij de aanhouding van de verdachten op die dag zijn ook mobiele telefoons in beslag genomen. Daarop ontdekte de recherche een complete ‘drugsadministratie’, met prijslijsten, adressenlijsten en track&trace codes van verzonden postpakketten met drugs. Uit de opgevraagde codes die in de drugs- en debiteurenadministratie zijn aangetroffen, blijkt dat er minimaal 313 pakketten vanuit Nederland zijn verstuurd. Ook zijn er diverse pakketten vanuit Spanje naar afnemers in Duitse steden gestuurd.

‘De verdachten haalden met grote regelmaat persoonlijk de opbrengst van de drugshandel in de vorm van contant geld op uit Duitsland, met gebruikmaking van de verborgen ruimtes in een tweetal Mercedessen, voorzien van Duitse kentekens’, aldus de officier van justitie bij de zitting bij de rechtbank in

Tegen de hoofdverdachte (33) eiste het Openbaar Ministerie (OM) 42 maanden cel. Ook vordert de officier van justitie een bedrag van 2,2 miljoen euro crimineel verkregen winst terug die hij zou hebben verdiend met het opsturen van drugs in postpakketten naar Duitsland. Tegen de medeverdachten is 24 maanden en 6 maanden cel geëist.