De daders van de liquidatie op de Rechthuislaan in Rotterdam. © Politie

23,5 jaar cel voor liquidatie verkeerde persoon met machinegeweer op straat in Rotterdam

In hoger beroep is 23,5 jaar cel opgelegd voor de liquidatie van een verkeerde persoon met een machinegeweer in Rotterdam.

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar en zes maanden voor moord. De schietpartij vond in 2018 plaats in een woonwijk in Rotterdam. 

Op 23 oktober 2018 werd de 32-jarige Dairon ‘Dayo’ Alberto met tientallen kogels uit een machinegeweer doodgeschoten op de Rechthuislaan in Katendrecht. De schietpartij was vermoedelijk een wraakactie voor een liquidatie een jaar eerder. Het OM houdt er ernstig rekening mee dat vermoedelijk een ander persoon het doelwit zou zijn geweest, omdat de schutter ook schoot op een groep mannen die wegrende toen het vuur werd geopend. Na onderzoek kwamen twee mannen in beeld als mogelijke verdachte. De verdachten zijn beiden herkend na onderzoek en via camerabeelden.

Volgens het hof handelde de schutter niet in een opwelling maar vanuit een vooraf bedacht plan. Het hof noemt de moord dan ook een liquidatie. De verdachte schoot ook nog op de mannen die bij het slachtoffer stonden en die op de vlucht sloegen toen het vuur werd geopend. Van die groep werd voor zover bekend verder niemand geraakt. Wel werden door het schieten auto’s beschadigd en werd een café geraakt. Er werd in totaal ongeveer 28 keer geschoten met de machinegeweer.

De rechtbank had een gevangenisstraf van 24 jaar opgelegd. Vanwege de duur van het strafproces heeft het hof een lagere straf opgelegd.