Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

24 maanden cel en boete van 26K voor Rotterdammer die als chauffeur betrokken was bij explosie

Een 27-jarige Rotterdammer is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, vanwege zijn betrokkenheid als chauffeur bij het veroorzaken van een explosie bij een woning in Vlaardingen. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van bijna 26.000 euro.

De verdachte en zijn mededaders hebben zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstige vorm van bedreiging van de bewoner en diens gezin met jonge kinderen door de ontploffing. Voor de bewoner was dit de zoveelste ontploffing in een reeks die vanaf april 2023 plaatsvonden. De herhaalde ontploffingen hebben een enorme impact gehad op de psychische gesteldheid van het gezin en veroorzaken onrust en gevoelens van angst en onveiligheid in de woonwijk en samenleving.

Hoewel de verdachte niet betrokken was bij andere aanslagen, heeft zijn handelen bijgedragen aan deze intimiderende vorm van geweld. De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met het feit dat de verdachte niet eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld en zijn leven voor het overige goed op de rit heeft. Desondanks blijft het onbegrijpelijk waarom de verdachte deze afslag in zijn leven heeft genomen.

De rechtbank heeft ook gekeken naar soortgelijke zaken en neemt in overweging dat de verdachte een explosief bij een woning heeft geplaatst, wat in strafverhogende zin meeweegt. Het feit dat de verdachte niet degene was die het explosief heeft geplaatst, heeft echter geleid tot een lagere straf dan door de officier van justitie geëist.