Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

25 jaar cel en twee keer vrijspraak voor liquidatie Rachid Kotar voor ogen zoontje

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot 25 jaar cel voor het liquideren van Rachid Kotar voor de ogen van zijn zoontje.

De 28-jarige man is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor het medeplegen van de moord op de 39-jarige Kotar op het parkeerterrein van een sportschool in Amstelveen. Hij is ook schuldig aan het medeplegen van poging doodslag op het 5-jarige zoontje van het slachtoffer en wapenbezit. Twee medeverdachten van 22 en 25 jaar zijn vrijgesproken omdat hun aandeel niet wettig en overtuigend bewezen kan worden.

De drie mannen van 22, 25 en 28 jaar worden er door justitie van verdacht de liquidatie in december 2019 te hebben uitgevoerd. De verdachten van 22 en 28 jaar zijn in de ogen van het OM de schutters. De 25-jarige verdachte zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de liquidatie door een peilbaken onder de auto van het slachtoffer te plaatsen, waardoor hij en de vermeende schutters precies wisten waar de auto zich bevond. De drie verdachten hebben nauw en bewust samengewerkt, aldus de officieren van justitie. De twee mogelijke schutters worden ook verdacht van de poging moord op het toen 5-jarig zoontje van het slachtoffer. Tegen hen eist het OM daarom een straf van 30 jaar. De 25-jarige verdachte hoorde 22 jaar tegen zich eisen. 

Eerder veroordeelde de rechtbank in deze zaak een man tot twaalf jaar celstraf na een eis van twintig jaar. Het gaat om de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto. Hij was 17 jaar oud toen de liquidatie op Kotar werd uitgevoerd. Hij zou onder meer de vluchtauto hebben bestuurd en deze bus hebben gebruikt bij voorverkenningen voor de moord. Tegen de uitspraak, van de vermeende bestuurder van de vluchtauto, zijn zowel de verdediging als het OM in hoger beroep gegaan.