© YouTube

VIDEO: Bende produceerde op grote schaal plakken hasj in eerste hasjfabriek ooit ontdekt

De Spaanse politie heeft bij een actie de eerste hasjfabriek ooit ontdekt.

Het gaat om een onderzoek die in januari 2022 werd gestart na de ontdekking van een loods in de gemeente Castellar del Valles in Barcelona. In het pand zouden activiteiten worden uitgevoerd gelinkt aan grootschalige drugshandel. Er kwam een groep criminelen in beeld die hierbij betrokken was. De politie heeft een tijdlang onder meer partijen drugs onderschept en observaties uitgevoerd.

Er werd bij de grensovergang met Frankrijk werd een van de partijen gepakt. In een vrachtwagen, die gezien was bij de verdachte loods, werd 54 kilo hasj gevonden. De drugs zaten verstopt in de wielen. Ook bleek er een lading MDMA onderweg vanuit Mexico. Deze partij was ook gelinkt aan de groep criminelen. De politie heeft veel observaties uitgevoerd en bewijs verzameld tegen de verdachten.

Bij een actie zijn invallen gedaan en meerdere panden doorzocht. Hierbij zijn dertien verdachten aangehouden. De agenten troffen bij de doorzoekingen een zogenaamde hasjfabriek aan. Daar werden wietplanten omgezet in hasj. Normaal wordt hasj verwerkt in landen zoals Marokko en Nepal, maar in dit geval besloot de bende om zelf hasj te produceren.

Onder de huiszoekingen in Santa Eulàlia de Ronçana bevond zich een laboratorium voor de productie van synthetische drugs, met name MDMA, en in het laboratorium dat werd ontdekt in de loods in Castellar del Vallés had de organisatie een complex laboratorium voor de behandeling en verwerking van grote hoeveelheden hasj. De eerste ooit ontdekt in Spanje.

In totaal werden twaalf panden doorzocht in regio Barcelona. Het gaat om de steden Castellar del Vallès, Sabadell, Vic, Granollers, Badalona en Santa Eulàlia de Ronçana.
Tijdens de politieactie werden 710 kilo wiet, 1,51 kilo hasj, 2,5 kilo hasjpollen, 4,46 kilo cocaïne, 1.305 wietplanten, 140.000 euro contant geld, twee revolvers, een replicageweer, een gepantserd voertuig en een elektronisch apparaat om volgbakens te detecteren aangetroffen en in beslag genomen. Er zijn beelden gemaakt en gedeeld.