2,5 jaar cel voor grootschalige oplichting en witwassen ruim 250.000 euro

De rechtbank Den Haag heeft de 43-jarige Sanjay Pershad veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor oplichting en witwassen. De man bestelde onder meer honderden NS business cards en 1000 boeken bij uitgeverijen.

De man zou vijf jaar lang op grote schaal bedrijven hebben opgelicht. Pershad bood zich aan als belastingadviseur of boekhouder bij noodlijdende ondernemingen en wist zodoende toegang te krijgen tot hun bankrekeningen. Sommige van de ondernemingen liet hij op naam zetten van katvangers om zelf buiten beeld te blijven.

Zo bestelde hij op naam van die ondernemingen ruim 600 business cards bij de NS en bijna 1000 boeken bij verschillende uitgeverijen. Niets werd betaald en de bestelde producten werden weer doorverkocht. Met de business cards, die ook op Facebook te koop werden aangeboden is ook door Pershad zelf gereisd. De boeken werden doorverkocht via Bol.com. Bij de oplichtingspraktijken gebruikte Pershad verschillende namen, waaronder Jay Bachan en B. Bhola.

De totale schade van de oplichting bedraagt meer dan 250.000 euro. De verdachte is eerder in 2004 en 2015 ook al veroordeeld inzake grootschalige fraude. De rechtbank heeft besloten om zijn naam bekend te maken om het publiek te waarschuwen en zo herhaling te voorkomen.