Tot 27 jaar cel voor Nederlanders inzake Belgische ‘kasteelmoord’

In de zogenaamde ‘Kasteelmoord’ op Stijn Staelens in België zijn hoge celstraffen opgelegd. De verdachten hebben tot 27 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Eind januari 2012 verdween de 34-jarige Stijn Staelens. Op het kasteel die hij bewoonde werd een bloedspoor aangetroffen en een kogelhuls. Na uitgebreid onderzoek werd zijn lichaam een paar weken later teruggevonden in een put in een stuk bos, 10 kilometer verderop.

De schoonvader van het slachtoffer, de 67-jarige huisarts Andre G., vond dat zijn schoonzoon er een bizarre stijl van opvoeden op nahield en verdacht hem ook nog van misbruik. Volgens de rechtbank bestelde de huisarts de moord op zijn schoonzoon.

G. kreeg hiervoor 27 jaar cel opgelegd. De 67-jarige Pierre S. kreeg 21 jaar gevangenisstraf van de rechtbank. De uitvoerder van de moord, Ronald van B. uit Eindhoven, is al enkele jaren geleden overleden. Zijn neef, de 41-jarige Franciscus ‘Roy’ L., had al eerder bekend dat hij zijn oom bij de moord had geholpen. Hij kreeg 15 jaar cel opgelegd voor zijn rol.

De 54-jarige Evert de C. uit het Zeeuwse IJzendijke moet 27 jaar de gevangenis in omdat hij als tussenpersoon fungeerde tussen de opdrachtgever en de uitvoerders. Volgens de rechtbank deed De C. dit puur uit winstbejag. Of de verdachten nog in hoger beroep gaan is niet bekend.