Bitcoin miner te koop op een website. (foto ter illustratie)

Brein MEGA roof bitcoinminers ontsnapt en ‘stapt in vliegtuig met premier’

In IJsland is een man die verdacht wordt van een spectaculaire bitcoinroof uit de gevangenis ontsnapt en met het vliegtuig naar Zweden gevlucht. Saillant detail is dat de man in dezelfde toestel zat als de premier van IJsland.

De verdachte, Sindri Thor Stefansson, werd in februari samen met 21 andere verdachten aangehouden. Stefansson wordt ervan verdacht het brein te zijn achter vier overvallen op datacentra op IJsland, waarbij zo’n 600 computers werden gestolen.

De gestolen computers zijn zogenaamde bitcoinminers, die ingewikkelde berekeningen uitvoeren om veilige transacties met cryptomunten zoals bitcoins mogelijk te maken. De computers zijn nog steeds spoorloos verdwenen en zijn bij elkaar ongeveer 1,6 miljoen euro waard.

De ontsnapte man wist weg te komen door uit een raam te klimmen van het detentiecentrum waar hij vastzat. Vervolgens kocht hij een ticket op iemand anders zijn naam en is ontsnapt. Toen de cipiers ontdekten dat Stefansson was ontsnapt, was het vliegtuig al in de lucht en onderweg naar Zweden.

In hetzelfde toestel zat toevallig ook de premier van IJsland, Katrin Jakobsdottir. De IJslandse autoriteiten zijn nu naarstig op zoek naar de ontsnapte Stefansson. Tegen de man is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.