Een 22-jarige man moet drie jaar de cel in vanwege een aanslag op de woning van een Somalisch gezin in Pannerden. De dader liet pamfletten achter met een foto van Geert Wilders van de PVV.

De aanslag vond plaats in december 2015. De dader plakte die dag een vuurwerkbom op het raam naast de voordeur en stak die aan. Door de ontploffing raakte de woning in de Gelderse plaatse zwaar beschadigd.

Dat was niet alles want de man liet ook pamfletten achter met een foto van Geert Wilders en met racistische teksten als: ‘Blank is beter’ en ‘Eigen volk eerst!’. Het Somalisch gezin voelde zich na de aanslag nier meer veilig en is verhuisd.

De man zegt dat hij tegen de komst van een asielzoekerscentrum is maar ontkent dat hij de bom heeft geplaatst. Naar eigen zeggen zou hij alleen posters hebben gemaakt die iemand anders bij de aanslag heeft achtergelaten. De rechtbank gelooft hier niets van gezien de getuigenverklaringen en technisch bewijs.

Tegen de man was vijf jaar gevangenisstraf geëist. Dat vond de rechtbank te hoog en legde uiteindelijk drie jaar gevangenisstraf op. In deze zaak is ook een 21-jarige man opgepakt. Over zijn zaak zal nog een beslissing worden genomen.