Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

30 jaar gevangenisstraf geëist voor liquidatie Wout Sabee en drugstransporten naar Engeland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist voor een liquidatie en drugstransporten.

De verdachte is een 38-jarige man uit Nieuwegein die volgens de officier van justitie verantwoordelijk is voor de poging tot liquidatie in 2014 en de uiteindelijke liquidatie van Wout Sabee in 2016. Verder wordt de man verdacht van het leidinggeven aan criminele organisatie de jarenlang drugs transporteerde naar Engeland.

Wout Sabee werd op 24 juni 2016 voor zijn huis aan de Ten Veldestraat in De Meern geliquideerd. Twee jaar eerder, in juni 2014, overleefde hij een poging tot liquidatie. De twee schutters zijn hiervoor veroordeeld tot 11,5 en 12,5 jaar cel. Na de mislukte poging legde Wout Sabee bij de politie verklaringen af die alleen na zijn dood mochten worden gelezen.

Het onderzoek naar de drugstransporten startte na de liquidatie van Aziz Anzi in september 2015. Uit de berichten in zijn telefoon bleek dat Anzi zaken deed met de verdachte uit Nieuwegein. Het ging daarbij om grootschalige drugstransporten naar Engeland. Uit verder onderzoek werd duidelijk dat er sprake was van liquidaties. De criminele organisatie van de verdachte beschikte volgens justitie over vuurwapens, gestolen auto’s met valse kentekenplaten, garageboxen en bakens. Er liepen verschillende drugslijnen tussen Engeland en Nederland, en één met de Dominicaanse republiek. Ook de geliquideerde Wout Sabee was betrokken bij drugstransporten.

Eén van deze transporten, naar Dover, werd in 2013 onderschept. Volgens Sabee werd een aantal kilo’s coke vermist; de Engelse politie had niet het juiste aantal kilo’s vermeld. De verdachte kreeg daardoor het vermoeden dat Sabee cocaïne had achtergehouden en eiste 300.000 euro. Wout Sabee voelde zich hier niet verantwoordelijk voor en betaalde niet. In zijn testamentverklaringen wees hij naar de 38-jarige verdachte als degene die bij hem verhaal kwam halen over de ‘vermiste’ partij cocaïne.

De advocaat van de verdachte gaf aan twijfel te hebben over de waarde van de testamentverklaringen; volgens rechtspsycholoog Van Koppen bevatten ze inconsistenties. De officier van justitie kon deze bevindingen weerleggen (niet gebaseerd op alle stukken) of verklaren (Sabee was zelf ook betrokken bij de drugstransporten). Daarnaast zijn er tal van bewijsmiddelen in het dossier die de verklaringen van Sabee juist ondersteunen. Sabee heeft in zijn verklaringen informatie gegeven over het onderschepte transport en de nasleep daarvan. Dit kon worden geverifieerd door middel van bewijsstukken uit Groot-Brittannië en getuigenverklaringen. Sabee heeft verklaard dat de verdachte hem na het onderschepte transport meerdere malen heeft benaderd om geld.

In 2016 zat er een korte periode een peilbaken onder de auto van Sabee, wat gebruikelijk is bij liquidaties. Uit het onderschepte berichtenverkeer bleek volgens de officier van justitie dat de verdachte hierbij betrokken was. Ook had hij kort voor de liquidatie contacten met een of meer potentiële schutters. Een van hen werd twee weken voor de liquidatie van Sabee aangehouden voor een ander feit. In zijn telefoon werd informatie over Sabee gevonden, zoals het adres en kentekennummers.

Alle bewijsmiddelen bij elkaar maken dat de officier van justitie vindt dat hiermee wettig en overtuigend bewezen is dat de 38-jarige man uit Nieuwegein aan het hoofd van de criminele organisatie stond en degene is geweest die opdracht heeft gegeven om Wout Sabee te vermoorden. Tegen de man is een gevangenisstraf van 30 jaar geëist.