Celstraf geëist tegen politieagent voor lekken vertrouwelijke informatie via PGP’s Encrochat

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een politieagent voor het lekken van vertrouwelijke informatie via PGP-telefoons van Encrochat.

 

Het strafrechtelijk onderzoek naar de 60-jarige politieagent uit Heiloo werd op 30 juni 2020 gestart. Dat gebeurde op basis van informatie dat een politieambtenaar mogelijk vertrouwelijke informatie verstrekt had aan onbevoegde derden. Het bleek te gaan om de man uit Heiloo, die werkzaam is in een politieteam in Noord-Holland.

Uit onderzoek is gebleken dat de agent in politiesystemen heeft gezocht om vertrouwelijke informatie daaruit te verstrekken aan onbevoegden. Eén van die derden bediende zich van een nickname/schuilnaam. De persoon daarachter is geïdentificeerd als de zwager van verdachte. De verstrekte vertrouwelijke informatie bestond onder meer uit kentekens en adresgegevens. De communicatie tussen de zwager en derden vond plaats via PGP-telefoons, Pretty Good Privacy. Het ging om mobieltjes met encryptiemiddelen zoals Encrochat.

 

Het OM verdenkt verdachte er tevens van dat hij voor een opdrachtgever politiebestanden heeft geraadpleegd. Vervolgens is hij samen met een oud-politiecollega iemand gaan observeren, tegen betaling en een kilometervergoeding. Doel was om een baken onder een auto van de betrokkene te plaatsen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ook hier heeft verdachte, zo meent het OM, buiten zijn dagelijkse politietaak om politiesystemen en –methodes geraadpleegd en ingezet of willen inzetten, ten behoeve van onbevoegde derden.

De verdachte politieman heeft grotendeels bekennende verklaringen afgelegd. Zijn handelen staat volgens het OM haaks op de integere werkwijze en betrouwbaarheid die van een politieambtenaar mogen worden verwacht en stelt de politieorganisatie in een verkeerd daglicht. Tegen de agent heeft het Landelijk Parket 18 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.