30 maanden en ontnemingen grote geldbedragen geëist voor illegale handel in anabolen en geneesmiddelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 30 maanden cel geëist voor illegale handel in geneesmiddelen en anabolen.

De verdachten zijn een 38-jarige man uit Amsterdam, een 36-jarige man uit Badhoevedorp, een 37-jarige man uit Hoofddorp en een 34-jarige man uit Poederoijen. De Douane kwam de mannen op het spoor toen op regelmatige basis vanuit China pakketten werden verzonden naar steeds dezelfde personen en locaties in de Haarlemmermeer. In de pakketten zaten grondstoffen die nodig zijn bij de productie van anabolen. Hierop is de FIOD een onderzoek gestart naar de invoer van deze werkzame stoffen.

Tijdens het onderzoek bleek de handel volgens justitie groter dan gedacht. Er werden op grote schaal illegale geneesmiddelen (anabolen en erectie bevorderende middelen) bereid en verhandeld. Tijdens het onderzoek werden op verschillende locaties enorme hoeveelheden illegale geneesmiddelen, werkzame stoffen en bij de Opiumwet verboden verdovende middelen aangetroffen.

De hoogste straf van 30 maanden en een ontneming van 770.000 euro werd geëist tegen een man die een centrale rol speelde in deze illegale handel, hij wordt verdacht van het invoeren, bereiden, op voorraad hebben én verhandelen van illegale geneesmiddelen. Tegen de drie andere verdachten eiste de officier gevangenisstraffen van 10 maanden onvoorwaardelijk, 20 maanden onvoorwaardelijk en 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tegen twee van hen vorderde de officier tevens ontnemingen van elk ruim 250.000 euro voor het wederrechtelijk verkregen vermogen. Daarnaast hebben vele anderen kleinere rollen gespeeld in een levendige handel in verboden middelen, samen fungeerden zij als een illegale apotheek voor bodybuilders. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.