© Pexels

36 maanden cel voor geweld en bom in Johan Cruiff Arena in Amsterdam

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 36 maanden cel voor geweld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

De 24-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij het geweld dat plaatsvond tijdens een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Benfica in de Johan Cruijff ArenA op 15 maart 2022. De man was onderdeel van een menigte die probeerde om zonder toegangsbewijs het stadion binnen te dringen. Ze bestormden een deur en oefenden geweld uit door te trappen, slaan en voorwerpen te gooien richting ME, stewards en beveiligers die binnen waren.

De veroordeelde man gooide zelfs een mortierbom naar binnen, wat grote gevolgen had voor de personen die zich op dat moment in die ruimte bevonden. ME’rs hebben tinnitus opgelopen en andere politieagenten en stewards hadden zwaar gewond kunnen raken. Door zijn handelen heeft de man volgens de rechtbank een ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke integriteit en gezondheid van de slachtoffers. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan in de samenleving heersende gevoelens van angst en onveiligheid bij voetbalwedstrijden.

De rechtbank oordeelde dat gezien het aantal slachtoffers en potentiële slachtoffers, de enorme agressie waarmee het feit gepaard is gegaan, de uitzonderlijke situatie die daardoor heeft plaatsgevonden en het beperkte inzicht dat de verdachte over zijn handelen heeft gegeven, een hoge gevangenisstraf op zijn plaats was. De man is daarom veroordeeld tot 36 maanden celstraf.