36 miljoen dollar voor tweetal ten onrechte veroordeeld voor moord op Malcolm X

Twee mannen die jarenlang onterecht vast hebben gezeten voor de moord op Malcolm X krijgen 36 miljoen dollar schadevergoeding.

De burgerrechtenleider werd op 21 februari 1965 op 39-jarige leeftijd doodgeschoten toen hij een toespraak wilde houden op een bijeenkomst in New York. De politie startte een onderzoek waarbij twee verdachten in beeld kwamen. De mannen, Muhammad Aziz en Khalil Islam, werden snel na de aanslag opgepakt en vastgezet.

De verdachten hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ondanks het feit dat er geen fysiek bewijs was zijn de twee toch schuldig bevonden en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In de jaren tachtig kwamen de twee onder voorwaarden vrij. Hun straf is uiteindelijk geschrapt toen bleek getuigen waren geïntimideerd en ontlastend bewijs uit het dossier was gehouden.

Nu hebben de onterecht veroordeelde mannen een schadevergoeding gekregen. Voor Khalil komt het te laat want de man is in 2009 al overleden. Na jaren is er nu eindelijk een bedrag overeengekomen met de staat New York. Er wordt in totaal 36 miljoen dollar uitgekeerd.