Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel geëist voor het bezit van een raketwerper. De Amsterdammer werd met het wapen gepakt na een tip over een mogelijke liquidatie van misdaadjournalist John van den Heuvel.

De 31-jarige Amsterdammer Yassine A.is op 4 december 2019 in Amsterdam aangehouden door een arrestatieteam na een tip dat hij een belangrijke rol had in het voorbereiden van de liquidatie van journalist John van den Heuvel. Deze informatie was zo concreet, dringend en specifiek dat nog dezelfde dag de verdachte is aangehouden, aldus de officier.

In het verdere onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor een liquidatie. Wel trof de politie in de kelderbox van de woning waar de man verbleef een geladen raketwerper aan. Het oorlogswapen was verpakt in doorzichtige folie, een roze kussensloop en een zwarte stoffen tas en lag voor het grijpen. De munitie en drugs werden in een bureaulade gevonden bij de doorzoeking van de loods die de man huurde in Lijnden.

A. is eerder veroordeeld voor onder meer een gewapende bankoverval waarbij werd geschoten en met een vluchtauto een kleuterklas werd doorkruist. Het gerechtshof heeft de verdachte in 2013 veroordeeld tot 9 jaar cel. In 2018 kwam hij voorwaardelijk vrij. In totaal heeft hij in zijn leven bijna 16 jaar aan onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd gekregen, aldus een woordvoerder van het OM.

Naast de gevangenisstraf van vier jaar voor de raketwerper en 266 gram cocaïne heeft justitie ook geëist dat de voorwaardelijke invrijheidsstelling van de verdachte wordt herroepen. Het gevolg daarvan is dat de hij nog eens 1095 dagen extra in de gevangenis zal moeten doorbrengen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.