4 jaar gevangenisstraf geëist voor delen berichten terreurgroep IS via kanalen op Telegram

Justitie heeft 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van deelname aan terreurgroep IS.

De 28-jarige man werd vorig jaar juli in Maastricht aangehouden na informatie van de AIVD. De verdachte was beheerder van verschillende kanalen van het sociale-medianetwerk Telegram waarmee hij jihadistische en gewelddadige propaganda verspreidde. De berichten werden onder andere op het kanaal Greenb1rds gepubliceerd.

Het ging hier niet alleen om het verspreiden van het radicale IS-gedachtengoed, maar ook om handleidingen voor onthoofdingen en het maken van wapens en bommen, die bijvoorbeeld werden gedeeld via de hashtag ‘#TerrorTutorial’. Ook werd een oproep verspreid om een Islamitische geestelijke in Canada te doden, aldus de officier van justitie.

De officier onderstreepte voor de rechtbank dat verdachte via zijn kanalen en zijn contacten met IS-aanhangers een wezenlijk onderdeel vormde van de propagandastrategie van de terreurgroep. Naast opruiing tot een terroristisch misdrijf en meewerken aan training voor terrorisme wordt de man daarom verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De rechtbank doet op 13 augustus uitspraak.