Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

4 maanden cel geëist tegen man die vijf meisjes in auto wilde lokken in Zwolle en Apeldoorn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man die meisjes in zijn auto wilde lokken.

‘Het is de angst van iedere ouder; dat je kind wordt aangesproken door een vreemde met verkeerde intenties, dat er misbruik wordt gemaakt van kinderlijke onbevangenheid. Dat is wat in deze zaak bewaarheid is geworden en wat deze verdachte wordt verweten.’ Aldus de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle.

De 36-jarige man uit Heerde stond voor de rechter omdat hij vanuit zijn auto meisjes zou hebben gevraagd of ze bij hem wilden instappen. Daarnaast vroeg hij ze of ze hem op bepaalde plekken wilden aanraken in ruil voor geld en/of snoep. Tegen de man is een celstraf geëist van 12 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en een aantal bijzondere voorwaarden, zoals toezicht van de reclassering en een (ambulante) behandeling.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij zeker vier incidenten waarbij in totaal vijf kinderen betrokken waren. De incidenten hebben zich in maart en april 2020 voorgedaan in Zwolle en Apeldoorn. De man is op 19 april 2020 aangehouden. De slachtoffertjes zijn kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar. Formeel wordt hij verdacht van poging tot verleiding van minderjarigen, poging tot seksueel corrumperen, poging tot ontucht en aanranding.

‘Het handelen van verdachte heeft bijgedragen aan de maatschappelijk onrust die ontstaat op het moment dat bekend wordt dat er in een buurt een kinderlokker actief is. Door zijn handelen heeft de verdachte onrecht gedaan aan het algemene gevoel van veiligheid.’ De officier van justitie vindt dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is om tot een veroordeling te komen. De handelwijze en de signalementen uit de verschillende aangiften komen met elkaar overeen; de beschrijving van de auto, de wijze waarop de man de meisjes aansprak, de woorden die hij daarbij gebruikte en de beloften die hij deed.

Bovendien heeft de verdachte tegenover de politie bekend dat hij ongeveer zes keer meisjes heeft aangesproken. De man verklaarde dat hij zich niet alles even goed meer kan herinneren. De bizarre acties zou hij naar eigen zeggen hebben gedaan uit verveling. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.