Foto ter illustratie.

Man veroordeeld tot gevangenisstraf voor valse bommelding KLM-vliegtuig op Schiphol

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voor het doen van een valse bommelding op Schiphol.

In december 2020 moest een KLM-vliegtuig naar Stockholm worden ontruimd vanwege een bommelding. De dader overhandigde een briefje bij een autoverhuurbedrijf op het vliegveld waarop stond dat er een explosief in het vliegtuig zou zitten. De passagiers die al in het vliegtuig zaten, moesten met spoed worden geëvacueerd. De opgeroepen hulpdiensten troffen echter niks aan. De verdachte stapte na de melding in een bus naar Haarlem. Enige tijd later heeft hij daar zichzelf aangegeven bij politieagenten die hij op straat tegenkwam.

De 55-jarige man bekende tijdens de zitting de valse bommelding te hebben gedaan. Dit deed hij omdat hij straf wilde krijgen. Zo wilde hij voorkomen naar Rusland te worden uitgezet. Zijn asielaanvraag in Nederland was in oktober afgewezen, maar volgens hem wordt hij in Rusland niet geaccepteerd vanwege zijn activisme. Hij had de vlucht naar Stockholm toevallig gekozen, verklaarde hij. De man is in het verleden in verschillende landen met justitie in aanraking gekomen, onder andere voor het doen van eerdere valse bommeldingen.

In 1993 heeft de verdachte samen met zijn vrouw een vliegtuig gekaapt dat onderweg was naar Sint Petersburg. Het vliegtuig kon landen in Zweden waarna hij in dat land werd aangehouden. Door de Zweedse autoriteiten is hij uitgeleverd aan Rusland, waar hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. In 2014 en 2015 is hij veroordeeld in Zweden voor een delict op de luchthaven. Sinds vier jaar woonde hij in een asielzoekerscentrum in Nederland.

De politierechter is van mening dat de verdachte door het doen van een valse melding over een bom aan boord van een vliegtuig, een ernstig feit heeft gepleegd. Hij heeft zijn eigen belang gesteld boven het belang van anderen. De opgelegde straf van zes maanden is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).