© FIOD

419 miljoen euro aan blokken cocaïne in minder dan maand gepakt in haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is in minder dan een maand voor 419 miljoen euro aan cocaïne onderschept.

De grootste vangst werd op 17 april gedaan bij een controle van een lading uit Costa Rica. Douaniers troffen 2000 pakketten met verdovende middelen. Dezelfde dag werden nog 15 pakketten drugs achter de inspectieluiken van een zogenoemde reefercontainer aangetroffen. De container was afkomstig uit Peru.

Een dag later, 18 april dus, was het opnieuw raak. Een drugshond sloeg aan bij een uit Brazilië afkomstige container waarin sporttassen met in totaal 30 kilo cocaïne verstopt zaten. Op 22 april werd een afwijking gezien aan de achterwand van een lege container. Toen de wand open werd gemaakt werden 60 pakketten met drugs afkomstig uit Peru aangetroffen.

Op 27 april werd 1100 kilo cocaïne gevonden tussen een lading bananen uit Ecuador. Op 1 mei was het raak bij de doorzoeking van een uit Peru afkomstige container gevuld met mango’s die bestemd was voor Frankrijk. 71 pakketten met cocaïne bleken in de wand van de container verstopt te zijn.

Op 2 mei werden 1260 blokken cocaïne tussen een Amerikaanse partij gitaren verstopt aangetroffen. Uit eerste onderzoek is gebleken dat de container via de VS naar Panama was verscheept en daar een paar dagen op de kade heeft gestaan. Vervolgens is de container per schip richting Rotterdam gebracht. Op 4 mei viel opnieuw een container op in de scanstraat. Hier werden 14 blokken cocaïne gevonden in de wand van een koelcontainer met verse Chileense druiven. Deze druiven waren bestemd voor een Nederlands bedrijf dat waarschijnlijk niets van de smokkel afwist.

Ook troffen de douaniers 300 pakketten cocaïne aan tussen een lading bananen uit de Dominicaanse Republiek werden in beslag genomen. Ze waren bestemd voor een bedrijf in Hamburg. Op 6 mei en 10 mei werden respectievelijk 540 en 200 blokken cocaïne gevonden. Beide waren afkomstig uit Peru. Op 6 mei zat de drugs verstopt in een lading koper, op 10 mei in een lading schroot.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de vondsten in onderzoek. De drugs zijn vernietigd. De straatwaarde van alle partijen (circa 5600 kilogram) in beslag genomen drugs ligt volgens een woordvoerder in totaal op om en nabij de 419 miljoen euro.