Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

5 jaar cel en betalen tienduizenden euro’s na gasexplosie midden in woonwijk Nijmegen

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot vijf jaar cel voor een gasexplosie in een woonwijk in Nijmegen.

Op 13 mei sneed de 63-jarige man volgens de rechtbank rond het middaguur de gasslang van zijn fornuis en liet de woning volstromen met gas. Rond 17.00 uur vond er een explosie plaats en raakte de man gewond. Tegen de politie zei hij dat het om een poging zelfmoord ging. Later veranderde het verhaal en wist de verdachte niet meer wat er precies was gebeurd.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zijn woning in een drukke woonwijk vol liet stromen met gas. Door de explosie zijn twee woningen totaal verwoest. Brokstukken werden tot op honderd meter van het ontplofte huis aangetroffen. Het is volgens de rechters een wonder dat er niemand ernstig gewond is geraakt of overleden.

De man is psychologisch onderzocht en daaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat is meegenomen in het oordeel. Al met al is de rechtbank van mening dat een lange gevangenisstraf gepast is. De verdachte moet 5 jaar de cel in en in totaal 70.000 euro aan schadevergoedingen van buurtbewoners betalen.