© crime-nieuws.nl

5 jaar cel geëist tegen leverancier pgp-toestellen PGP Safe voor witwassen miljoenen

Justitie heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die pgp-telefoons leverde onder de merknaam PGP Safe.

Ook kondigde de officier van justitie in de rechtbank Rotterdam in de strafzaak 26Sassenheim een ontnemingsvordering aan. De verdachte is een 56-jarige man uit Huizen, die in Oostenrijk woont. De zaak tegen zijn compagnon, een zeventiger uit Amsterdam, met wie de Huizenaar samenwerkte, is aangehouden op verzoek van de verdediging. De verdachten wordt onder meer witwassen, overtreding van de telecommunicatiewet en valsheid in geschrifte verweten, meldt een woordvoerder.

Het onderzoek werd gestart nadat toestellen van PGP Safe opdoken in tientallen opsporingsonderzoeken naar onder meer criminele organisaties. In mei 2015 werd het strafrechtelijk onderzoek 26Sassenheim opgestart door de Lanelijke Eenheid van de politie onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). In het onderzoek is naar voren gekomen dat veelvuldig door of namens klanten verzoeken werden gedaan om, na aanhouding door de politie, tegen betaling PGP-telefoons op afstand te laten wissen.

Het doel van verdachten was, volgens het OM, heel veel geld verdienen. Er werd tegen contante betaling verkocht aan doorverkopers en particulieren. Dat contante geld werd vervolgens witgewassen via verschillende bedrijven. ‘Er werd een rookgordijn opgetrokken om het rondpompen van geld te verhullen en zelf buiten schot te blijven.’ Aldus de officier van justitie tijdens de zitting.

Op 9 mei 2017 werd PGP Safe bij een actie van de politie ontmanteld. Er werden gelijktijdige doorzoekingen verricht in Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk vonden er gelijktijdig doorzoekingen plaats en werd belangrijk bewijs veiliggesteld. Het materiaal bevatte onder meer PGP-berichten van gebruikers en keys, waarmee berichten konden worden ontsleuteld. De verdachte uit Huizen en zijn Amsterdamse compagnon zijn die dag ook aangehouden. Er werd beslag gelegd op dure auto’s, 2 miljoen in contanten, twee miljoenenpanden in Amsterdam en Berkhout, administratie, telefoontoestellen en een usb-stick met een namenlijst van klanten en uitgevoerde wis-verzoeken.