Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor een mislukte plofkraak op een geldautomaat in Amsterdam. Door de explosie ontstond er voor 80K aan schade.

Op 28 december 2018 werd op het Surinameplein een geldautomaat opgeblazen met explosieven. Door de plofkraak ontstaat er aanzienlijke schade aan het pand. De drie daders vertrekken uiteindelijk met lege handen. De politie stelde direct een onderzoek in naar mogelijke betrokkenen.

Een 26-jarige Amsterdammer wordt vrijwel direct herkend door vijftien verbalisanten van de politie die op verschillende bureaus werken. Hun herkenningen zijn zeer specifiek. Uit een gelaatsvergelijkend onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat het aangezicht van de verdachte op de opsporingsafbeelding van dezelfde persoon is als de gelaatsrekken op de referentieafbeelding.

In zijn strafeis heeft de officier van justitie het strafblad van de verdachte laten meewegen en de gevaarzitting voor levens of zwaar lichamelijk letsel voor anderen. Tegen de man is in totaal vijf jaar gevangenisstraf geëist. Een tweede verdachte, een 22-jarige man uit Amsterdam, is door de raadkamer van de rechtbank heengezonden. Naar de derde plofkraker wordt nog gezocht.