Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

5 jaar cel voor zware mishandeling in gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard

Een man (30) heeft in hoger beroep vijf jaar gevangenisstraf gekregen voor een gruwelijke mishandeling in penitentiaire inrichting Zuyder Bos.

Op 22 november 2016 bevond een 29-jarige man zich in de gang van de B-vleugel van de gevangenis toen hij werd aangevallen. In zijn gezicht werd een bekertje met daarin een bijtende chemische stof gegooid. Het ging om oven- en grillreiniger en kwam in zijn ogen terecht. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar bleek dat hij ernstig oogletsel had opgelopen. De man is aan één oog blind geraakt en met het andere oog kan hij nog slechts 40 tot 50% zien.

De verdachte heeft ontkend de dader te zijn geweest en zegt van niets te weten. Naar eigen zeggen was hij ten tijde van de mishandeling in de keuken aan het koken samen met twee medegedetineerden. Deze personen hebben op de zitting verklaard dat ze zich in hun eigen cel bevonden op het moment dat zij het slachtoffer hoorden schreeuwen. Daarnaast verklaarde het slachtoffer dat een medegedetineerde hem vooraf had gewaarschuwd dat hij de volgende dag aangepakt zou worden.

Op 22 november 2016 kwamen drie medegedetineerden op het slachtoffer af, waarop één van hen zei: ‘hij is ready’ en ‘gooi het in zijn gezicht’, waarop de bijtende stof in het gezicht van het slachtoffer is gegooid. Het hof is van oordeel dat de verdachte met voorbedachte raad zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. Naast de gevangenisstraf moet de verdachte ook nog een schadevergoeding van 100.000 euro betalen aan het slachtoffer.