Man uit Arnhem veroordeeld voor bezit namaakkleding en -schoenen na anonieme tip

De rechtbank heeft een man uit Arnhem veroordeeld voor het in bezit hebben van namaakkleding en -schoenen. De verdachte liep tegen de lamp na een anonieme tip van een buurtbewoner.

Naar aanleiding van de tip troffen agenten in januari 2016 in de berging, de auto en de woning van de man namaakgoederen. De 49-jarige man verklaarde dat hij de spullen had gekocht op de markt in Beverwijk en via Marktplaats en dat hij deze als partijhandel wilde doorverkopen. Naar eigen zeggen wist hij niet dat het hier ging om namaak spullen.

De rechtbank vindt de verklaring van de man dat hij niet wist dat het om namaakkleding en -schoenen ging ongeloofwaardig. Daarbij kijkt de rechtbank naar de wijze waarop en de omstandigheden waaronder hij de spullen kocht, Er waren geen facturen, de inkoopprijzen waren heel laag en de overdrachten vonden plaats op parkeerplaatsen. Daarnaast werd alles contant afgerekend.

De rechtbank oordeelt dat de Arnhemmer door zijn handelswijze dan ook bewust de kans heeft genomen dat hij merkvervalsingen kocht en in voorraad had. Niet alleen wordt eigenaren van de originele merken schade toegebracht. Ook betrouwbare bedrijven die wel aan hun verplichtingen voldoen krijgen te maken met oneerlijke concurrentie. De verdachte heeft 120 uur taakstraf, waarvan 80 voorwaardelijk opgelegd gekregen.