De rechtbank heeft een man, die ervan verdacht werd een handgranaat onder een auto te hebben gegooid, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

Op 10 juli 2017 ontplofte kort na middernacht een handgranaat onder een geparkeerde auto in de Van Reigerbergenstraat in Amsterdam. Hierbij raakten meerdere auto’s beschadigd en kwamen scherven terecht in nabijgelegen woningen. In één daarvan gingen de scherven dwars door een tussenwand en kwamen terecht in een ledikant in de naastgelegen kamer, waarin op dat moment een baby lag te slapen. Er vielen geen gewonden.

De politie stelde een onderzoek in en heeft camerabeelden veiliggesteld. Daarop was te zien dat een man kort voor de ontploffing de handgranaat onder auto schopte en wegliep. Onderzoek van de recherche leidde naar een 31-jarige Amsterdammer. Uit telecomgegevens bleek dat hij ten tijde van de ontploffing in de buurt was. Ook werd zijn DNA aangetroffen op de handgranaat.

De man heeft altijd ontkend de dader te zijn, maar de rechter vindt die ontkenning niet geloofwaardig. De rechtbank rekent het de Amsterdammer zeer zwaar aan dat hij, vermoedelijk om de eigenaar van de auto onder druk te zetten, een oorlogswapen heeft gebruikt in een dichtbevolkte stad.