De FIOD heeft bij een invallen en doorzoekingen aanhoudingen verricht in verband met grootschalige sigarettensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Bij de actie is onder meer beslag gelegd op 130K cash, bankrekeningen en tientallen miljoenen illegale sigaretten.

Het onderzoek werd gestart na een vermoeden dat een criminele organisatie zich bezig zou houden met de smokkel van sigaretten. De organisatie zou zeecontainers vol met sigaretten naar Nederland smokkelen. Volgens de bijbehorende transportdocumenten zouden de sigaretten vervolgens naar een land buiten de EU gaan en dan hoeft er geen accijns in Nederland betaald te worden. De sigaretten worden volgens de FIOD uit de containers gehaald en verkocht op de Nederlandse en Europese markt.

Drie mannen van 47, 56 en 58 jaar oud zijn aangehouden op verdenking van grootschalige sigarettensmokkel en mogelijke deelname aan een criminele organisatie. Er is beslag gelegd op administratie, 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens, een bankrekening en ongeveer 45 miljoen illegale sigaretten. Ook is een vrachtchauffeur in Rotterdam aangehouden. Zijn vrachtwagen was gisterenavond in een van de loodsen geladen met illegale sigaretten.

De FIOD werkt in dit onderzoek samen met de Nederlandse en Belgische douane. Het onderzoek naar de grootschalige sigarettensmokkel is nog gaande en meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.