De Spaanse politie heeft onder meer Nederlanders aangehouden bij het oprollen van een grote drugsorganisatie die hasj en wiet smokkelden naar diverse landen in Europa. Bij de actie is ruim 5000 kilo hasj en bijna 400 kilo wiet in beslag genomen.

Het onderzoek naar de verdachten werd in 2015 al gestart vanwege verdachte omstandigheden in Malaga. Verder onderzoek leidde naar twee organisaties die nauw samenwerkten. Eén was verantwoordelijk voor het leveren van hasj uit Marokko en de tweede tak van de organisatie kweekte op grote schaal wiet. De drugs werden vervolgens in geprepareerde voertuigen gesmokkeld naar de rest van Europa.

Zodra de hasj arriveerde in Spanje werd het op verschillende locaties in Malaga bewaakt tot de wiet geleverd werd. Vervolgens werden geprepareerde auto’s met dubbele bodems gevuld met hasj en wiet en gesmokkeld naar hun eindbestemming ergens in Europa.

Bij de operatie genaamd ‘Carisma’ hielden agenten in totaal 28 personen uit Spanje, Marokko, Frankrijk en Nederland aan die verdacht worden van betrokkenheid bij de grootschalige smokkel en productie van drugs. De politie viel panden binnen op diverse locaties en nam een grote hoeveelheid hasj en wiet in beslag. In totaal ging het om 5213 kilo hasj en 390 kilo wiet.

Verder werd meer dan een half miljoen aan contanten (522.410 euro), vuurwapens, negentien auto’s, drie vrachtwagens, trailers en een motorscooter in beslag genomen door de Spaanse autoriteiten. Het gaat om een inbeslagname van meer dan 10 miljoen euro.