© crime-nieuws.nl

5,5 jaar cel voor grootschalige handel in wiet en witwassen crimineel vermogen na kraken Encrochat

De rechtbank heeft 5,5 jaar cel opgelegd voor onder meer grootschalige handel in wiet en het witwassen van crimineel vermogen. Het meeste bewijs kwam uit gekraakte Encrochat berichten.

Deze berichten zijn verkregen tijdens een hack door Franse opsporingsinstanties. De chatberichten werden verstuurd onder alias. De rechtbank heeft op basis van verschillende factoren vast kunnen stellen welke alias bij de man hoorde. Volgens de verdediging is dit bewijs onrechtmatig verkregen. De rechtbank is echter van oordeel dat het bewijs wel degelijk mag worden gebruikt en dat de rechten van de verdachten niet zijn geschonden. In de vonnissen wordt hier uitvoerig op ingegaan.

De rechtbank Den Haag veroordeelt de 42-jarige man tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar voor voorbereidingshandelingen van harddrugs delicten, grootschalige handel in softdrugs, de poging tot het verhandelen van vuurwapens en het witwassen van grote bedragen geld. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor drugsfeiten