5,5 jaar cel voor oplichting miljoenen euro’s bij regelen grote artiesten voor optredens

Een 39-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar voor het oplichten van de A9 Studios, het vervalsen van geschriften en het witwassen van 2,7 miljoen euro. De rechtbank Amsterdam legde eerder 4,5 jaar gevangenisstraf op.

De man zou in ruim anderhalf jaar tijd optredens van grote artiesten hebben geregeld voor het familiebedrijf A9 Studios. Hij werkte met een driefasen-systeem, waarbij A9 Studios steeds hogere voorschotten moest betalen. De optredens zouden later worden gefactureerd, maar de verdachte zou het te veel betaalde geld terugstorten.

De verdachte gebruikte echter valse e-mailberichten en facturen. Een groot deel van de optredens vond nooit plaats. Het vooruitbetaalde geld is grotendeels niet teruggestort, maar verdwenen. De verdachte maakte zich ook schuldig aan het gebruikmaken van een vals civiel vonnis.

Het gerechtshof heeft rekening gehouden met de lange duur van de rechtszaak bij het bepalen van de straf. De verdachte moet ook 5,4 miljoen euro aan de benadeelde partij betalen.