ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

5,5 jaar cel voor Youssef T. neef en advocaat Ridouan Taghi na doorspelen informatie criminele organisatie

Youssef T., de neef en advocaat van Ridouan Taghi, is veroordeeld tot 5,5 jaar cel.

De rechtbank in Amsterdam heeft Youssef T. schuldig bevonden inzake het doorspelen van informatie. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de criminele organisatie en gewelddadige ontsnappingsplannen hebben besproken met zijn neef Ridouan Taghi. Het OM had 7 jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou T. als soort boodschappenjongen hebben gefungeerd tussen Ridouan Taghi en de organisatie. Hij verklaarde zijn neef alleen te hebben gebruikt om te bewijzen dat zijn rechten werden geschonden. Hij had namelijk het gevoel afgeluisterd te worden en gaf zodoende berichten door als test. Het was volgens Taghi een spel met justitie en de media.

Zelf zegt T. millimeter voor millimeter erin te zijn getrokken. Verder verklaarde hij uit angst te hebben gehandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet dit anders en zegt dat uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat T. wel degelijk verzoeken weigerde van Taghi. Dat geeft volgens de officier aan dat er van angst voor weigering geen sprake was.

Volgens het OM maakte de ex advocaat niet alleen deel uit van de criminele organisatie die geleid werd door zijn neef, maar was zijn rol cruciaal in de voortzetting ervan nadat Taghi in de gevangenis was beland. Zijn rol ging verder dan die van boodschappenjongen. Op 8 oktober vorig jaar werd hij aangehouden nadat enkele maanden daarvoor aanwijzingen bij het OM waren dat T. mogelijk zijn positie als advocaat misbruikte.