6 jaar cel en tbs voor poging tot moord met pan hete olie en mes op cipier in gevangenis Nieuwegein

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs voor een poging tot moord met een pan hete olie en een mes op een cipier in de gevangenis in Nieuwegein.

Medewerkers van de penitentiaire inrichting waren op 1 januari van dit jaar bezig met een cel-inspectie toen de 28-jarige man vanuit het niets een pan hete olie gooide. De cipier viel op de grond en werd vervolgens aangevallen met een aardappelschilmesje. Een collega schoot het slachtoffer te hulp en sprong bovenop de verdachte. Door de olie op de grond gleed hij uit en verloor hij de controle op de verdachte. Die duwde zijn beide duimen meerdere keren in de ogen van de bewaarder die op grond lag.

De verdachte bekende op zitting dat hij hete olie in het gezicht van de bewaarder heeft gegooid, hem meerdere keren stak met een mes en bij een ander zijn ogen indrukte. Het mes had hij naar eigen zeggen in de PI ‘geleend’. Ook vertelde hij over een telefoongesprek dat hij vlak voor de aanvallen had met zijn moeder. Daarin kondigde hij zijn plannen al aan én zei hij dat hij ‘ze dood ging maken’. Dit telefoongesprek vanuit de gevangenis is opgenomen en ook door de politie teruggeluisterd.

Uit het gesprek met zijn moeder en het lenen van het mes leidt de rechtbank af dat verdachte al even wist wat hij wilde doen en dus met voorbedachte rade handelde. Uiteindelijk voerde hij zijn plan ook uit. De man is schuldig bevonden aan poging tot moord, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling. De rechtbank legt 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging op.