ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Taghi heeft pot van tientallen miljoenen euro’s voor zeer gewelddadige ontsnapping uit gevangenis’

Politie en justitie zijn bang dat zware criminelen een zeer gewelddadige bevrijdingspoging zullen doen om Ridouan Taghi uit de gevangenis te halen.

De vermeende topcrimineel zou hier naar verluidt een pot van tientallen miljoenen euro’s voor hebben. Dat blijkt uit een uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) die toezicht houdt op de uitvoering van straffen, meldt De Telegraaf. Een neef zou volgens de krant op zoek zijn naar een groep zware criminelen die de bevrijding zouden kunnen uitvoeren.

Naast de miljoenen euro’s voor een bevrijding zou volgens de autoriteiten ook nog een tweede plan mogelijk zijn. Er wordt sterk rekening gehouden met het feit dat er mogelijk in Afrika een Nederlandse diplomaat ontvoerd zou kunnen worden als wisselgeld voor de vrijlating van Taghi. Het plan wordt door de opsporingsdiensten als zeer reëel beschouwd.

Er komen veel spectaculaire verhalen over de vermeende topcrimineel naar buiten waarvan tot nu toe nog niet veel bewijs is geleverd. Zo ook alle geruchten over een link met Iran toen Taghi nog op de vlucht was. Ook daar bleek achteraf geen sprake van. Vrijwel alle aanslagen worden tegenwoordig gelinkt aan Ridouan Taghi. Zijn advocaat wijst terecht op het feit dat er tot nu toe geen bewijzen zijn geleverd voor mogelijke betrokkenheid van haar cliënt bij bijvoorbeeld de moord op advocaat Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige. Ook heeft hij volgens Inez Weski niets van doen met de dodenlijst waar de eerder deze week neergeschoten Peter R. de Vries op zou staan. Of Taghi later alsnog wordt aangeklaagd voor de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. en zijn broer, is vooralsnog niet bekend.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor uitlevering van R. aan Nederland.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime en een reeks andere (pogingen tot) liquidaties. Het meeste bewijs komt uit onderschepte pgp-berichten en verklaringen van Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige.