© Crime-Nieuws.nl

6 jaar cel geëist voor runnen ‘goed lopende en professionele’ wietkwekerijen na tappen gesprekken in pand

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 6 jaar cel geëist tegen een man uit Arnhem voor betrokkenheid bij grootschalige kweek van wiet.

Het OM ziet de 38-jarige man uit Arnhem als de spil van een goed lopend en professioneel georganiseerd hennepbedrijf. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij zes wietkwekerijen in Arnhem, Veenendaal en Herwen, één kwekerij in aanbouw in Arnhem, twee transporten van kilo’s wiet naar Duitsland en betrokkenheid bij een groot drugslaboratorium in Winterswijk.

‘Het doel was het, in een continu bedrijfsproces, zo efficiënt mogelijk produceren van tientallen kilo’s hennep’, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. ‘Er werd voortdurend gezocht naar nieuwe locaties voor plantages, er was sprake van een aankoop- en afzetmarkt en een zekere bedrijfsformule, waarbij telkens zo’n 200 tot 300 planten per locatie op hoogwaardige wijze werden gekweekt.’

Veel bewijs kwam door getapte gesprekken in de woning van een andere hoofdverdachte bekend onder de naam ‘Opa Jack’. Het lijkt er volgens het OM op dat ze veelal bezig waren met de exploitatie van wietkwekerijen en daarvan verslag kwamen uit brengen in de woning van de 69-jarige verdachte. ‘Die gesprekken werden veelal in de ‘wij’ vorm gevoerd. Er werden beslissingen genomen en die beslissingen worden door anderen uitgevoerd.’

Naast de gevangenisstraf van zes jaar eiste het OM een ontneming tegen de verdachte. Hij moet een bedrag van ruim 233.000 euro aan crimineel verdiend vermogen terugbetalen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.