Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

6 jaar cel voor afpersing en schietpartij na ruzie in Winterwijkse rapscene

De rechtbank heeft een celstraf opgelegd voor een afpersing en schietpartij na een ruzie in de Winterwijkse rapscene.

Op 8 of 9 december 2018 zijn twee verdachten op een feest bij één van hen thuis in Winterswijk. Een derde verdachte, de vriendin van de 22-jarige man uit Winterswijk, belt hem op als ze ontdekt dat er een tekst in haar voordeur is gekrast. Ze ziet twee mannen in het trappenhuis. De tekst op de deur is eerder door iemand onder een video van de verdachte op YouTube geplaatst. Uit het dossier blijkt, volgens de rechtbank, dat er al langer een langlopend conflict is dat zich afspeelt in de Winterwijkse rapscene.

De mannen besluiten verhaal te gaan halen bij de mannen die de tekst op de voordeur zouden hebben gekrast. Ze vernielen met veel kabaal een ruit van de voordeur en schreeuwen om geld. Als dit niets oplevert, besluit de 22-jarige verdachte het conflict nog verder te laten escaleren door een vuurwapen op te halen bij zijn vriendin. Dat wapen ligt in haar slaapkamer. Uiteindelijk gaan alle drie de verdachten terug naar het huis van de mannen. Daar zijn inmiddels ook twee politieagenten aanwezig. Ze worden beschoten door de 22-jarige verdachte en één van hen wordt ook geraakt. Als de agent terugschiet, raakt hij de vriendin van de schutter. Uiteindelijk vertrekken de schutter en zijn vriendin en gooit de schutter onderweg het wapen weg.

De verdachte die schoot verklaarde tijdens het proces dat hij niemand wilde verwonden. Hij wilde naar eigen zeggen de mannen alleen maar bang maken. Ook wist hij niet dat hij op agenten schoot. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging, door te concluderen dat niet vaststaat dat verdachte bewust op politieagenten heeft geschoten. De man heeft een celstraf van 6 jaar opgelegd gekregen. Zijn vriendin is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 80 uur. Zij had een vuurwapen met bijbehorende demper en munitie in haar bezit. De medeverdachte die een bijdrage leverde aan de gewelddadige afpersing heeft 13 maanden cel opgelegd gekregen. Hij gebruikte eerder bij de opnames van een videoclip een echt vuurwapen. Ook hiervoor is hij veroordeeld.